Verkostopalvelut Sähköasennuspalvelut Hinnastot Osuuskunta Sähköinen asiointi Voimalaitos Yhteystiedot
Jylhän Sähköosuuskunta

Voimalaitos

Entisaikaa

Jylhänkoski on putouskorkeudeltaan Kauhavanjoen suurin koski, jossa on jo ennen osuuskunnan perustamista ollut useita vesimyllyjä. Syksyllä 1921 Osuuskunta aloitti toimintansa yhdellä 25 kw:n sähkögeneraattorilla ja 25 hevosvoimaisella vesiturbiinilla. Jylhänkosken voimalaitosrakennus rakennettiin vuonna 1928 ja sen 40 metrin korkeuteen nouseva savupiippu näkyi kauas ja oli komea maamerkki !

Taulu Jylhä

 

Sähkölaitos, mylly ja saha sijaitsivat kaikki Jylhänkosken rannalla, ja Jylhän kylä oli vilkas keskus vielä viisikymmentäluvullakin kauppoineen ja baareineen. Myllytoiminta loppui 1980-luvun alkupuolella ja vesivoimalaitos eli hiljaiseloa aina 1990-luvulle saakka.

Uusi ja komea voimala vihittiin käyttöön 1996. Alkuperäistä seitsemän metrin putouskorkeutta oli nostettu aluskanavaa perkaamalla ja lisätuotantoa saatiin vielä vuonna 1999 alakanavan louhinnalla.

 

Jylhänkosken voimalaitos 2010-luvulla, tekniset tiedot :

koneisto

Voimalaitoksen merkitys tänään

Tuotantoennätys on vuodelta 2008, jolloin Jylhänkoskesta saatiin 1 500 000 kWh sähköenergiaa. Vuoden 2008 tuotantoennätys on kuitenkin varsin poikkeuksellinen, sillä esimerkiksi vuosina 2009 - 2010 Jylhänkoskella tuotettiin vajaat 700 000 kWh sähköenergiaa vuodessa. Putouskorkeuden lisäämisellä on kuitenkin ollut vaikutusta: vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi vuonna 1959 vesivoimaa tuotettiin  299 150 kWh.

Jylhänkosken rannalla sijaitsevalla voimalaitoksella on kuitenkin myös toisenlaista merkitystä. Vanhaan komeuteensa entisöity, toimiva voimalaitos on - paitsi entisten ja nykyisten Jylhäläisten - myös kaikkien Kauhavalaisten ylpeys. Turvallisuuden vuoksi varsinainen voimalaitoksen alue pidetään kuitenkin yleensä suljettuna. Sopimalla voidaan laitosta esitellä kiinnostuneille ryhmille. Lisäksi muutamana viime vuotena koskenranta on täyttynyt alkukeväisenä sunnuntaina innokkaista katselijoista, kun koski on päässyt Kyrönjoen Koskihäjyt Ry:n melontatapahtuman kohteeksi. Katsojat ovat saaneet kannattaa kylätoimikunnan toimintaa virkistäytymällä virvokkeilla ja arpojen hankinnalla, ja seurata samalla rohkeita melojia, jotka taitavasti ovat kesyttäneet keväisen Jylhänkosken kuohuja. Alla video koskenlaskuista vuodelta 2011.

 

   

Mainostoimisto BSTR Luova Konttori Seinäjoki ja Vaasa